Måndag 30/9

Nu är fröken tillbaka och barnen är glada :) Förra veckan avslutades med Åsenjoggen och alla barnen var nöjda.

Idag har vi fått en läxa av Bettina tills i morgon. Vi ska kunna tala om vilken månad vi fyller år i.

Viggo fyller i juni, Miriam fyller i februari, Agnes fyller i juli, William fyller i juli, Albin L fyller i december, Melvin fyller i april, Mollie fyller i juli , Albin J fyller i mars, Emil fyller i december, Emilia fyller i mars , Livia fyller i december, Selma fyller i november, Rujira fyller i augusti, Isabella fyller i augusti, Alice fyller i mars, Jacob fyller i april, Felix fyller i augusti , Zahir fyller i augusti och Iraklis fyller i januari.

Alla kan redan sin månad!

Idag kom Kapten Kunskap med bokstaven Ss att träna på. I matten lärde vi oss om plus. Det ser ut som ett kors och betyder att man lägger samman tal.

Vi åt kalops i dag. Det är hälsovecka och vi tränar på att prova två olika grönsaker till lunch. Vi har också sett en film om godis och socker. Dom som gör godis försöker lura oss att äta mera.

Klassen har skickat in teckningar till trafikkalenderns tävling, vi håller tummarna!

 

Måndag 23/9

Idag har vi lärt oss lite mera om träd. Och vi har tagit kort på träd. Det var lönn, björk och rönn. Vi tog kort på bladen, hela trädet och frukterna/fröna.

Vi åt mos och varm korv till lunch. Sen gick vi ut på lång rast. Några lekte nere och några på ovansidan.

I matten jobbade vi mera med likhetstecknet. Det såg vi på en våg, det ska vara lika mycket på båda sidorna om likhetstecknet ska vara rätt.

I svenskan började vi med en ny högläsningsbok. Den heter Mera Sandvargen. Vi har lärt oss att varg stavas med g och inte med j som det låter. Vi lärde oss att författare är den som skriver boken och illustratör är den som ritar bilderna i en bok.

 

Fredag 20/9

Idag har vi lärt oss ett nytt ord. Det var svårt. Associera betyder att man tänker på något när fröken säger ett ord. T ex när fröken sa: ”När jag säger sol tänker jag på………”

Vi skickade runt bollar i en ring på våra ben. Det var en samarbetsövning. Vi var jätteduktiga och klarade ett varv på 20 sekunder. Det här jobbet gjorde vi när vi hade EQ i morse.

När vi hade NO såg vi två avsnitt av Skrutt samlar höst. Det handlade om svampar och löv. Nästa vecka ska vi lära oss mera om löv.

På svenskan fortsatte vi träna på att måla petnoga på våra bokstavs-mandala. Några fick träna på I-pad. Det var Stava ABC som appen heter.

I maten åt vi fisk, potatis och äggsås. Vi var jätteduktiga på att vara tysta vid matbordet. Det är något vi kommer att träna vidare på tillsammans med de andra klasserna.

Nu räcker det tycker klassen. Men vi vill berätta att Therese ska till Stockholm och springa springtävling på fredag nästa vecka. Då är Fredrik Bundsen magister åt oss.
Den dagen springer vi här på Åsenskolan också, det är Åsenjoggen då.

Torsdag 19/9

Idag jobbade vi i matteboken. Det handlade om att sätta in siffror på tallinjen.

I Skolskogen jobbade vi med matte också. Första jobbet var att bygga siffror med skogsverktyg. Det andra jobbet var Prickig korv. Då skulle man stoppa in så många barn som det stod på lappen inne i en rockring. Ibland blev det väldigt trångt!

Teresa var här och pratade om att borsta tänderna. Vi fick en lapp i väskan som är viktig att läsa för mammor och pappor. Vi fick en varsin tandborste att ha i bänken.

I skogen sa fröken nåt väldigt tokigt. Barnen får berätta hemma för fröken är rädd att mammor och pappor blir arga.. :)

Onsdag 18/9

Vi har lärt oss om Postman Pat. På svenska blir det Postis Per. Brev heter letter och paket heter parcel.

På idrotten gjorde vi skeppsbrott. Först så tog vi fram saker som man fick hoppa på eller hoppa i. Två tog och fick bara nudda på eller i saker. Om en jägare tog en så behövde man göra 5 sit ups eller 5 armhävningar eller 5 uppdragningar i ribban i målet.

På svenskan tränade vi på att inte måla utanför de svarta linjerna. Det var stora bokstaven K vi jobbade med. På bilden fanns en kaka, kopp, krona, katt, kuddar och klocka. De bilderna heter Mandala.

Vi fick besök av Susanne. Backsippan 4:s gamla fröken som ville se hur vi gör när vi bloggar.

Tisdag 17/9

Idag är det en konstig dag, det känns som måndag men det är ju tisdag!

Vi har sjungit med Bettina på musiken och vi har fått en ny klasskamrat. Han heter Iraklis och kommer från Grekland men han kan prata lite engelska.

På matten gjorde vi en diagnos så att fröken vet om vi har förstått det vi har jobbat med. Vi fick lämna in böckerna så att hon kan rätta dem.

När vi arbetade med trafiken fick vi se en film om hur viktigt det är med reflex när man är ute i trafiken när det är mörkt. Det är livsviktigt! Vi har målat trafikmärken och fått skriva vad de betyder. Så här såg det ut när vi arbetadeDSC_0462 DSC_0463 DSC_0464 DSC_0465

Fredag 13/9 Otursdagen!

Vi började dagen med EQ. Idag handlade det om känslor. Att olika känslor har olika färger.

När vi arbetade med svenska letade vi ord som börjar med Oo. T ex Ok, orm, Olivia och onödig.

Vi har pratat om igelkottar och sett på bilder för Pelle Svanslös träffade en i boken. Vi tittade också på kartan vart Pelle åkte med flygmaskinen. Från Uppsala till Köpenhamn och tillbaka.

På NO:n tittade vi på de kort vi tog igår i Skolskogen. De var jättefina och ska bli collage nästa vecka.

Nästa vecka är det bra att komma ihåg att det inte är skola på måndag. Då jobbar bara fröknarna och barnen är lediga.

Miriam och William hade otur idag. De rev sig på benen. Vi andra har klarat oss.

Torsdag 12/9

Vi har lärt oss hur svamprötter ser ut. Det heter egentligen mycel. De är vita och ser ut som en klump av trådar. Ibland ser man mer och ibland inte så mycket. Vi lärde oss också hur grankottar och granbarr ser ut. Och tallkottar och tallbarr. Vi tittade också på hur de träden ser ut. Vi tog kort med I-padsen. Fröken kallar dom för paddor :)

Erik lärde oss om orientering. Vi ritade en karta på klassrummet och vi fick lära oss vad norr, söder, väster och öster är.

I morse lärde vi oss om =. Det betyder att 4 och 4 är lika mycket. Men om man har 5 och 4 så är det inte lika mycket.

Så här ser mycel ut om ni inte visste det:

DSC_0450 DSC_0452

Onsdag 11/9

Idag har vi lärt oss att när vi har lång lunchrast så ska vi gå in när långa visaren står på 3:an.

Vi har tränat på engelska färger på I-pads. Appen heter ”Fun English” om ni vill ladda hem den på era surfplattor hemma.

Vi körde Irländsk fotbollsmatch och blåa laget vann med 1-0. Zlatan-Viggo gjorde målet.

Tisdag 10/9

Idag har vi lärt oss hur man går i trafiken. Både när vi gick till biblioteket och när vi såg en film om trafiken. Vi har också lärt oss hur man ska göra på biblioteket. Hela klassen var jätteduktiga, både på vägen dit och på vägen hem. När vi lyssnade på Therese Hallenqvist var vi tysta och koncentrerade.

Vi sjöng en sång och gjorde en miniteater om Bockarna Bruse på musiken.

När vi såg trafikfilmen lärde vi oss ”Nu vet vi hur man gör, i trafiken ska man se sig för”  Här kommer några trafikmärken vi såg efter vägen. Vet mammor och pappor vad de  betyder?

DSC_0440 DSC_0441 DSC_0442 DSC_0443 DSC_0444 DSC_0445 DSC_0446 DSC_0448 DSC_0449