Fredag 29/11

Vi har haft elevens val. En del gick till Cabarégruppen och några på svenska. Vi här i klassrummet jobbade med matte. Några hade svenska och engelska

Vi har läst ut Nils Holgersson. De flesta tyckte att boken var bra eller blev bättre på slutet. Mårten Gås blev inte slaktad för Mårten och Dunfin rymde från slaktbänken.

Vi åt köttfärssoppa till lunch och dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0112

Man hade julpyntat i matsalen och alla barn tyckte det var fint och lite spännande.

På SO:n jobbade vi med advent. Det handlade om adventsljusstakar, Jesus och söndagar. Så här ser några av barnens adventsljusstakar ut. Det är så fint pyntat i bänkarna. Även på fönstret.

DSCF0046 DSCF0049 DSCF0050 DSCF0051 DSCF0053 DSCF0056

Livia visade några bilder ur en uppslagsbok för barn. Det var jättespännande att bläddra och läsa i den.

På rasterna har några lekt mamma, pappa, barn. Några har spelat fotboll, några lekte Ultimate Spiderman och några gungade och åkte linbana.

Trevlig helg alla föräldrar och barn hälsar Therese!

Torsdag 28/11

Idag har vi varit i skolskogen. Där tränade vi på matte. Om man hade 6 korkar i en ask och en tog bort 2 korkar. Då fick den andra gissa och räkna hur många som var borta. Sen bytte man. Vi tränade på plus och minus 0-6. Här är några bilder från Skolskogen när vi lekte efter jobbet.

DSCF0101 KojbyggeDSCF0103 Fula fiskar i nätet 😉DSCF0104 Kärret är alltid spännande!DSCF0106 Att hugga i murkna stubbar är också kul.DSCF0108 Mera arbete i kärret…DSCF0111Gissa bajset! Hare eller rådjur tro?

Vi hade matte i klassrummet också. Två gånger på samma dag! Då jobbade vi i boken och det handlade om plus. Om det var en raket med 4 prickar på ena vingen så fick vi rita till de prickar som fattades för att det skulle bli 7. Och det var 3 prickar. Vi fick räknemåla i boken också.

Idag har fröken LUS:at några barn till och vi har haft svenska. Där jobbade vi med Ipadsen. Therese har varit och lyssnat på en tant som berättade om en app som var ny. Den heter Bornholmslek och kostar tyvärr lite pengar, 49 kr. Kanske ett julklappstips?

På idrotten hade vi styrketräning. Det var två långa bänkar och då skulle man ha fötterna på den ena och händerna på den andra och sänka rumpan emellan. Vi hade medicinbollar också, de är jättetunga.

Till mat fick vi blodpudding och potatisbullar. Så här ser dagens tallrik ut:

DSCF0098

Onsdag 27/11

Idag har vi lärt oss nya ord i engelskan. Det var cat, dog, pig, cow och hen.

Vi har badat. Då tränade vi ryggsim och bröstsim i stora bassängen. I lilla bassängen tränar vi mera på bentag. Några fick gå över till stora bassängen.

På svenskan tittade vi på Bokstavslandet. Idag handlade det om Bb och Oo. Vi lärde oss hur BLOD stavas…. he he he he….

Vi lärde oss om ord som betyder samma sak men ser ut olika. Det handlade om kiss och bajs. Det heter SYNONYMER. Barnen hade jättemånga synonymer på de orden, en del var fula 😉

Till lunch idag var det fisk, potatis och kall sås. Så här ser dagens tallrik ut:

DSCF0097

Tisdag 26/11

Vi har haft matte, då lärde vi oss vad som blir 6 tillsammans. T ex 4+2, 5+1, 0+6, 3+3, 1+5, 6+0, 2+4 och 1+1+1+1+1+1 eller 2+2+2 eller 2+1+1+2

På SO:n har vi lärt oss hur Elevrådet fungerar och hur många barn i skolan som är med på de mötena med rektorn.

Till lunch fick vi kycklinglasagne, det såg ut så här:DSCF0096

Idag på musiken körde vi som bilar på slutet. Först fick alla barn prova att spela på instrument. Det var ägg, klonginstrument, pinnar och nåt klinginstrument. Några fick sjunga också.

Idag behövdes mycket kläder på rasterna! Det var kalla och rosiga kinder som kom in efter rast. Men barnen var varma för de klädde sig så duktigt efter väderleken.

Några lekte Barnmelodifestivalen, några spelade fotboll, några lekte Tomtesmyg, några lekte Mamma, Pappa, barn och restaurang.

Måndag 25/11

Idag hade vi bild på em. Då tillverkade vi ljusstakar som vi ska sätta ljus i för varje vecka fram till jullovet. Det kallas adventsljusstake. Det var svårt att förstå hur det hängde ihop, men som tur är ska vi lära oss mera om advent och jul.

I morse hade vi matte och vi tränade ännu en gång på minus med vårt Knuff-spel. Sen började vi på ett nytt kapitel. Då ska vi träna på och lära oss om plus 6-10. Det var lätt i början.

Vi har lärt oss två nya ord när vi läste Nils Holgersson. Det var ”allé” (som betyder en väg med träd bredvid som står i rad, oftast slutar den vägen vid en fin herrgård) och ”akvedukt”. Nils och gässen flög över Håverud och vi tittade på bilder därifrån. Jättetokigt var det för båtar åkte liksom på en bro och tåg och bilar hade andra broar.

I maten fick vi järpar, sås och potatis. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0095

 

På svenskan fortsatte vi arbeta med Aa och vi upptäckte att det finns ett annat lilla a som används i böcker men som är lite krångligare att skriva.

På slutet hann vi titta lite mera på småfåglar. Fröken vill att barnen ska känna igen Talgoxe, Blåmes och Domherre. En liten Talgoxe har hälsat på oss och ätit av fågelmaten som vi satt ut, vi får hoppas att han tar med sig flera kompisar.

Fredag 22/11

Idag är det Elevens val-dagen. Vi som hade svenska fick göra ett häfte. Man skulle rita de sakerna som hade S O R A och I i sig. De som sjöng fick träna på sina låtar som vi spelade på Ipaden. De som hade matte jobbade med ett papper där man skulle hitta former. Man fick göra ett mönster sen och spelade en match Blokus.

Till mat var det potatis och nåt kött som var griskött. Man fick välja på hamburgare också. Det fanns ris till också. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0045

På svenskan tittade vi på bokstavskorten som vi fotograferade i Skolskogen igår. Vi har jobbat med klockan på matten. Vi lärde oss vad klockan var när stora visaren var på 12:an och lilla visaren var på 6:an. Då är klockan 6. Så nu kan klassen hela timmar.

Nu får ni gissa, vilken bokstav är det här?: Man vinner en städning av frökens skrivbord :)

DSCF0059

 

Miriam och Agnes har visat hur man gör på en innebandyträning. Det kunde se ut så här:

DSCF0043

Torsdag 21/11

Idag har några barn blivit LUS:ade av Therese. I matteboken har vi börjat med tid. Vi har lärt oss om att mäta tid. Telefonen var en ovanlig klocka. Farfarsklockan var den enda som lät ding dong.

Vi har letat efter bokstäverna Ll och Ee i Skolskogen. Vi tog kort på dem. Fröken fick lära sig något nytt idag, att hundar och björnar kissar på samma sätt. Vi såg bajs i skogen också. Som tur var ramlade ingen i det!

Vi såg en död näbbmus också.

Vi hörde ända till skolgården att ett larm varnade 5 minuter före de skulle spränga i Persbergs gruva. Den heter Gåsgruvan.

Gårdagens och dagens tallrikar ser ut så här:

DSCF0032DSCF0033

Det var fiskgratäng igår och kycklinggryta idag.

 

Tisdag 19/11

Idag har vi lärt oss ett nytt ord. Näsvis betyder att man är uppkäftig.

På svenskan har vi fotat bokstäver förra veckan så idag klippte vi ut dem och satte dem i vår Bokstavslandet-bok. Vi lärde oss då hur stora och små bokstäver ser ut. Bokstäverna behövde skrivas på två rader om de var stora. De små skrev man på en rad. Lilla j:s krok skulle vara under raden. Lilla j har ju också en prick ovanför sig, en flug-fläck!

Idag var det makaroner och köttbullar. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0031

Vi gick till biblioteket. Vi lånade nya böcker. Vi provläste dem på eftermiddagen.

Idag var alla barn här!

Måndag 18/11

Vi hade matte och då jobbade vi på ett papper. De försökte luras för ett minustal kunde se ut så här: ____=9-5-4 Eller också så här: 8-___=2

På svenskan hade Kapten Kunskap skickat brev igen. Han verkar ha slappat sedan höstlovet. Det handlade om bokstaven Aa den här gången.

Det var mos och korv i dag. Dagens tallrik ser ut så här och så här kan en smakbit se ut:

DSCF0030

Vi har lärt oss av Viggo hur det är på skytteträningen och hur man gör. Så här kan det se ut:

DSCF0025

 

Fredag 15/11

 

 

 

DSCF0031

 

Dagens tallrik ser ut så här. Det är pannbiff, potatis, sås, lingonsylt och grönsaker.

Idag började vi dagen med Elevens val. Man fick välja på svenska, matte eller cabaré. De flesta tyckte det var kul, några tyckte det blev ganska lätt.

Vi hade svenska och läste bänkbok och fröken lyssnade när några läste för henne. Hon LUS:ade barn då.

På NO:n spelade vi in när vi läste fågelboken. Efter det passade vi på att städa bänkarna.

Idag har vi lärt oss att tjejer hette jäntor förr i tiden. Pigor är ett annat ord. Vi fick också lyssna på hur det lät när man lockade på korna förr i tiden. Det kallas att kula. Man kan lyssna på Youtube http://www.youtube.com/watch?v=HqJUx0iGu_U Det låter nästan som en flöjt. Vi såg också när gubbar föste stockar i älvarna. Det såg ut som tändstickor i vattnet. Det kallas att flotta timmer.