Fredag 20/12

Oj! Idag har vi gått en hel dag i skolan utan att lära oss något! Men vi har varit på bio och spelat spel.

Bion hette Turbo och vi fick 3D-glasögon att låna. Fröken tyckte att alla Mo 1:or skötte sig exemplariskt. Men säg inget högt! På vägen hem hade alla Turbo-fart i benen så vi hann äta lunch i lugn och ro. Det var Tacos idag! Det måste ha varit meningen för Turbo Snigel jobbade på en Tacobar. Så här ser dagens tallrik ut:

DSCF0100

Efter rasten hade vi välj. Fast först öppnade vi julkalendrar. Vi hann med att lösa 2 matteproblem. De var lätta. Nu är alla luckor öppna. Sen fick alla barn jullovsfika, men det får ingen veta…. hihihi 😉 Fröken säger det är en hemlis!

Nästa vecka är det viktigt att komma ihåg att inte gå till skolan, för nu har vi JULLOV!!!!

Alla i Mosippan 1 hälsar GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!!!

DSCF0102

(Tomten kom lite för tidigt med en ny toalettring till våran toa!)

Vi ses nästa år, skolan börjar onsdag 8/!

Torsdag 19/12 Cabarédagen!

Vi har kollat på cabaré hela förmiddagen. I vår klass var det Agnes, Isabella och Rujira som var med i ett nummer. Elvira från 2:an var också med. Alice, Selma, Mollie och Livia hade också ett nummer. De tyckte det var pirrigt i magen före. Efteråt kändes det konstigt istället. Alla vi tyckte att hela cabarén var kul att se. Barnen som uppträdde var jätteduktiga och tuffa.

Idag åt vi lunchen i klassrummet. Det var för att flera skulle få plats i matsalen. Vi tyckte att det var jättebra och tyst när vi åt. Dagens tallrik ser ut så här:

DSCF0099

 

Vi fick ett uppdrag i mattekalendern. Vi klippte snöstjärnor. De ska sitta på fönstret så att vi låtsas att snön finns därute!

På SO:n såg vi en film om Jesus så nu vet vi hur Jesus föddes. Och hur elak kung Herodes var!

Imorgon är det viktigt att komma i tid. Vi går till bion kl. 8.15. Om man skulle bli sjuk är det viktigt att  anmäla på Infomentor innan kl. 8.00. Vi måste vara vid biografen kl.8.30, då börjar filmen för F-3. Kommer man sent får föräldrar skjutsa direkt ner till Folkets Hus.

Onsdag 18/12

Idag har det gått fort i skolan! Vi har lärt oss om hur Tomten fick sitt namn och varför han har röda kläder. Vi tycker att det var som att röra runt i en gryta med olika saker, det var solen och hjulet och Sankt Nikolaus i Turkiet och tomt-gubben som hjälpte bonden i en salig blandning och så blev det jul och tomtar av det :)

Vi har tränat på hur man har möten också för vi hade klassråd idag. Då bestämde vi att vi ska byta platser i maten och klassrummet. Om man krånglar i matkön så får man ställa sig sist så att man kan lära sig att göra rätt. Pinnar har vi bestämt om i vår klass att de använder vi till att bygga med eller leka mat eller rita med, inte fäktas eller som vapen. Det här står i vårt protokoll.

I mattekalendern har vi spelat ett spel som heter 21. Vi hade 21 makaroner och jobbade i par. Man fick ta makaroner varsin gång och man fick välja om man ville ta 1,2 eller 3 st makaroner. Den som tvingas ta sista makaronen förlorar. En annan kluring i kalendern var att rita hur en tomte-stämpel skulle se ut om man stämplade den på ett papper. Det var svårt att tänka spegelvänt!

Idag fick vi julbord i maten. Det var gott men svårt att ta lagom av allt för det var så mycket olika mat. Så här ser dagens tallrik ut:

DSCF0098

På slutet jobbade vi med vårt adventshäfte. Vi läste om julgran, julklappar, pepparkakor, tomten och julafton. Sen fick vi göra olika uppgifter om varje sak.

Imorgon är det Cabaré hela förmiddagen. Erik lägger ut körschemat på Infomentor i em (efter ca 16.00) och vi börjar 8.30.  Men titta på Infomentor för att försöka klura ut ungefär när era barn ska uppträda.

Tisdag 17/12

Vi hade SO idag och kollade på Evas Superkoll och hon berättade om Lucia. De försökte bränna henne och det gick inte så då stoppade de ett svärd i hjärtat på henne. Det röda bandet som sitter på Lucian ska föreställa blod.

Vi har tränat på sången om månaderna igen. Barnen fick svara på vilken månad de fyller år och vilken årstid det är då. Sången låter så här:

Januari börjar året, februari kommer näst. Mars, april har knopp i håret, maj och juni blommar mest. Juli, augusti och september härlig sommar är det då. Men oktober och november och december är så grå.

De som ska vara med på cabarén har tränat i gympasalen med micar idag.

I matten spelade vi spel som handlade om plus och minus upp till 10. I mattekalendern fick vi se en tomte som spelade elgitarr. Vi skulle lista ut hur många som var med i tomteparaden. Vi hade bara några ledtrådar. Vi kom fram till att det var olika svar som kunde vara rätt.

Det var fisk och mos till mat. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0097

Det gäller att komma i håg att det INTE är bad eller gympa imorgon eller på torsdag.

Cabarén börjar kl. 8.30 på torsdag och det håller på nästan hela dagen.

Måndag 16/12 i den 52:a veckan

Idag har haft svenska och NO. Vi har visat varandra våra fågelböcker om stannfåglar. Nu kan vi blåmes, talgoxe och domherre. Vi kollade på Bokstavslandet och lärde oss om S och Å och rimmat på SÅ och SÅNG. Vi har lärt oss att när n och g står tillsammans låter det ng.

Vi har haft matte. Idag gjorde vi en diagnos som handlade om plus upp till 10. Vi har kommit upp till sidan 100 i matteboken. Vi hade en kluring i mattekalendern och det var hur många gånger man ska klippa för att få 6 lika långa bitar av ett paketsnöre. Det löste vi på 10 sekunder! Jättelätt för oss, men det kan finnas äldre barn som tycker det är svårt.

Albin J berättade för oss att det finns ett träd i Grekland som var 1000 år när Jesus föddes. Då blir det 3013 år i år.

Imorgon ska vi träna på Cabarén på scenen i gympasalen.

I matkön idag tränade vi på engelska djur. Det var dog, cat, hen, cow, sheep, pig.

Vi åt pannkaka till lunch och dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0096

Fröken tror att tomten far runt och förtrollar barnen på nätterna, de är så duktiga och arbetsvilliga!

Fredag 13/12 Luciadagen

Idag är det otursdagen, så passa er!

Livia har haft otur idag, hon vurpade på bänken.

Vi tittade på Lucia i morse. De var modiga för det var första gången de små var Luciatåg. Vi tror att de var födda till Lucior för de var så duktiga!

Vi fortsatte med våra böcker om stannfåglar. Vi är nästan klara.

Till mat fick vi risgrynsgröt med kanel och julskinka. Dagens tallrik såg ut så här:  DSCF0040

I dagens lucka i mattekalendern klurade vi på hur en massa barn stod i Luciatåget. Vi öppnade helgens luckor också och då var en fråga hur många juläpplen det blev på 1 kg. Vi provade att väga några frukter, men det blev inget kilo. Så vi gissade och vi kom fram till att äpplen kan vara olika stora så det kan vara olika svar som är rätt! Här är en bild på när vi försökte väga frukt:

DSCF0039

Vi satte upp det tredje ljuset i våra egna adventsljusstakar. Nästa vecka får vi stressigt att hinna med, men vi gör vårt bästa!

Miriam har fått i uppdrag att dokumentera hur julen firas i Spanien. Hon ska också ta kort på hur molnen ser ut ovanifrån, det är spännande!

Fröken hälsar trevlig helg!

 

Torsdag 12/12

Vi hade idrott med Fredrik idag och vi sprang och körde doppboll.

Vi hade matte och då lärde vi oss lästal. Det var prislappar och vi skulle skriva på mattespråk först och räkna ut. Sen skulle vi skriva svar under. Vi räknade plus hur mycket det kostade tillsammans.

På svenskan fick vi prova en ny app. Den heter Niki Words och man skulle skriva djurnamn.

Igår läste vi om skorpionen i ”Djuren i stallet”. William hade med sig en uppstoppad skorpion som vi fick titta på, med giftgadd och allt! Tur att den inte stack Jesusbarnet i krubban! Williams skorpion såg ut så här:

DSCF0076

Vi åt kycklingsoppa idag. Dagens tallrik hade öron och såg ut så här:

 

DSCF0077

På eftermiddagen hade vi julpyssel. Det var pappershjärtan att hänga i granen eller fönstret och en ljusstake av gips. När värmeljuset är slut kan man byta ut det mot ett nytt eller välja ett stearinljus som heter ”Kupéljus” och som passar i hålet. Fröken säger också att man ska frisera glittret så att det inte räcker in i ljuset. Det är viktigt att hålla ögonen på levande ljus! Så här såg det ut när vi pysslade:

DSCF0078 DSCF0079 DSCF0080 DSCF0081 DSCF0082 DSCF0083 DSCF0084 DSCF0085 DSCF0086 DSCF0088 DSCF0089 DSCF0091 DSCF0092 DSCF0094

 

 

 

 

Onsdag 11/12

Idag på engelskan lärde vi oss nya ord. Water=vatten, windy=blåsigt, window=fönster

Vi badade för sista gången. I stora bassängen fick man prova grodfötter. Fröken tyckte det såg ut som att barnen behövde klippa tånaglarna :)

Till lunch idag var det tacos. Det tyckte alla barn var gott! Vi får se en bild på såsbordet också idag, det var tjusigt!

DSCF0070 DSCF0072

Vi vill berätta att vi upptäckte för länge sedan att alfabetet har 29 bokstäver.

På rasten byggde några en städerska, den såg ut så här:

DSCF0075

Tisdag 10/12

pepparkaksrecept

 

Idag på matten jobbade vi i mattekalendern. Vi dubblerade pepparkaksreceptet så det skulle räcka till en hel klass.

Vi har också lärt oss vilka som är 10-kompisar. Det är om man tar 6 så måste man ha 4 som kompis för att det ska bli 10. De här talen ska barnen kunna om man väcker dom mitt i natten säger fröken 😀

När vi hade SO: jobbade vi med stannfåglarna. Vi håller på med en bok på Ipaden. Det var Writereader som vi använde.

Vi hade musik i klassrummet för Bettina var sjuk. Vi sjöng julsånger som handlade om hur Jesus föddes i stallets strå i Betlehem. Det hör ihop med det som vi läser i boken ”Djuren i stallet” varje dag, vi gjorde en textkoppling!

Idag var det fisk och potatis till lunch. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0069

Imorgon har vi sista badet, viktigt att komma i tid. Nästa vecka är gympasalen upptagen av cabaréträning så det är ingen idrott heller nästa vecka.

Måndag 9/12

Vi lärde oss att minska ett recept på limpor på matten. Flickan hade bara ett helt paket jäst så fick ändra receptet.

Vi hade besök av Miriams mamma Jenny idag. Hon tyckte vi var jätteduktiga! En del saker var svåra tyckte hon :)

När vi öppnade vår trafikkalender fick vi lära oss att en person med reflex syns 125 m i mörker om en bil har halvljuset på.

På svenskan jobbade vi i A-Ö häftet, idag handlade det återigen om Ll.

Idag var det roligt på rasten, det var så mycket snö. Alla lekte och hade kul och man kom ihåg att kasta snöboll i snöbollsskogen. Tänk på hjälm när vi åker med åkdon!

Dagens tallrik såg ut så här, det var korv och mos.

DSCF0065

På bilden gjorde vi granar av geometriska former. De blev jättefina! Titta här:

DSCF0067