Fredag 31/1

Idag är sista dagen på januari. Imorgon blir det en ny fräsch månad! Nämligen februari :)

Vi hade elevens val och på engelskan fortsatte man att intervjua varandra. På svenskan läste vi ännu en bok om Misse Matvrak. På idrotten hade vi skeppsbrott. På matten satte man ihop en hund genom att spela ett spel och man fick kroppsdelar att klistra upp.

På vanliga svenskan lyssnade Therese på när vi läste våra Tokböcker. Alla kunde läsa jättebra!

Vi hann se ett nytt avsnitt av Bokstavslandet. Det handlade om Ff och Ii som i fisk. Vi gjorde hela tavlan full med sammansatta ord om FISK. Tex fisk-pinne, fisk-filé.

Till mat idag var det kycklinglasagne. Dagens tallrik ser ut så här:

DSCF0153

Man kan gå på rock-konsert på Elwerket, ungdomens hus nästa lördag den 8/2 kl. 19.00. Alla är välkomna, även föräldrar men de får inte stöka sig 😉 Det är gratis inträde. De band som uppträder är kända Filipstads-band som Bullseye, Dead Zone, R/C Sideburns, Baso & Psyke och Nortlight. Det är bra om man har öronproppar med för det blir nog högt ljud hälsar Marie Grahn.

Torsdag 30/1

Idag får fröken blogga själv för det var så himla roligt ute i snön så istället för att gå till Skolskogen var vi kvar på skolgården och lekte en lek med Backsippan 1. Den hette ”Var är du farbror Jakob?” och var jättekul! Man fick leka ute hela eftermiddagen faktiskt 😀

Vi har hunnit jobba med matten på morgonen. Idag räknade vi 9- så nu börjar vi bli bättre och bättre på att räkna.

På idrotten spelade vi fotboll igen. Det var Marie som var vikarie när Kristian var borta. Vi har också tränat på att torka oss om fötterna nära duschen så det slipper bli så blött på golvet i omklädningsrummet. Så det visste vi egentligen redan när representanter från elevrådet kom och berättade att man pratat om det på deras möte idag!

När vi hade svenska började Therese lyssna på oss igen när vi läser och under tiden får de andra barnen läsa tyst och träna. Vi ska ju bli så bra det bara går på att läsa. Det är ju därför vi har läsläxa så man kan träna lite hemma också. Imorgon ska Therese och Fredrik lyssna på barnen när de läser Tokboken.

Vi fick hamburgare med bröd och mos till lunch. Vi har missat att få in bilderna från tisdag och onsdagens lunch så de får också plats här…Dagens tallrik ser ut så här:

DSCF0152 DSCF0151  det här är onsdagens lunch.DSCF0150 det här var maten vi åt i tisdags.

Onsdag 29/1

På idrotten fick vi lära oss två nya lekar. Det var Disco-kull och Bläckfisken. Det var tänkt att vi skulle ha avslappning på slutet men vi hann inte idag.

Idag har Miriam berättat om sin Dagbok när hon var och firade jul i Spanien. Det hörde lite till engelskan för vi ska lära oss hur man lever i olika länder. Vi lärde oss att julafton i Spanien firas dagen efter oss, den 25/12. Vi tittade hur det ser ut i Portol på Mallorca, då kollade vi på Google-Maps och då kan man sätta ut en gubbe på kartan så kan den gå på marken. Testa hemma om ni kan gå på gatan i någon rolig stad!

Vi läste klart boken om Kejsarens nya kläder.

Vi har tränat på att rimma idag också. Det är jätteviktigt att man kan höra hur orden slutar så att rimmet slutar likadant.

Dagens tallrik ser ut så här och det var äggkaka med lingonsylt och jättegoda vitkålssallader, en  med curry och en med äpple.

Måndag 27/1

Vi har haft matte och började på ett nytt kapitel. Det handlade om minustal som var 6 minus någonting. Fast vi började med att se hur matteläxan såg ut. Den ska vara inlämnad senast torsdag.

På svenskan fick vi vår första Tokbok. Vi ska färglägga och måla bilder till och det viktigaste är att komma ihåg att läsa hemma varje dag tills på fredag för då ska barnen  läsa den för fröken.

Ett annat svenskajobb var att lista ut vilka ord man har rört ihop bokstäverna på. Vi klarade det, men det var lite lurigt.

Idag fick vi sjunga Happy Birthday för Iraklis för han fyller år idag.

Vi hade besök av Selmas pappa, han skötte sig exemplariskt! Det är jättetrevligt med besök så flera får gärna hälsa på!

På NO:n fick vi först titta på en film om Kapten Balans och tidsmaskinen. Vi lärde oss att jorden har en axel som gör att jorden snurrar snett runt solen så att det blir mörkt och kallt här på vintern. Vi fortsatte att jobba med appen Writereader och skriva om vad vi vet om vintern.

Till lunch fick vi pyttipanna och rödbetor. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0149

 

Nästa vecka på onsdag har Mo1 sin träningsförmiddag på längdskidor. Mera info finns på Infomentor.

Imorgon är Therese på kurs hela dagen så Max är vikarie.

Fredag 24/1

Vi har haft elevens val på morgonen. På idrotten körde man Kryssar-Kung men alla var inte med på andra omgången. På engelskan körde man ett spel där man fick träna motsatsord på engelska. Ett nytt ord som hette slim som betyder smal och fat är motsatsen och betyder tjock. På svenskan läste man om Misse Matvrak, först gick man en bokpromenad med bilderna och sen fick man läsa själva i en liten bok. På matten spelade man plus och minusspel. Man skulle ha knappar och lägga på ett papper och så fick man olika poäng.

På vår vanliga svenska läste vi i böcker, det var både bänkböcker och såna som Therese tyckte vi skulle träna i. Det var alfabetsböcker. Nästa vecka kommer klassen få läsläxa från måndag till fredag. En liten egen bok kommer hem och alla får träna på att läsa och ev. måla och rita klart bilder som hör till på varje sida.

Det var kotlettrad med potatis, sås, äppelmos och grönsaker. Dagens tallrik ser ut så här:

DSCF0148

 

Vi tänkte jobba med Niki Words på eftermiddagen men det gick inte så vi letade U-ord i Stava ABC istället.

Det är tur att det är fredag för vi har varit lite griniga i eftermiddag. Det är jobbigt att vara sur så vi vilar oss och är jättepigga och glada på måndag! Men på slutet piggnade vi på oss och började bli busiga och glada igen… 😉

Torsdag 23/1

Vi hade matte och vi tittade igenom läxan och tränade + med hjälp av Winnetka-kort. Då frågade vi varandra om olika tal.

På svenskan jobbade vi med A-Ö häftet. Idag handlade det om Uu. Sen fick vi prova ett nytt svenskaspel på Ipaden. Det heter ABC-raketen och det går också att spela det på datorn, www.ur.se/raketen/

På idrotten körde vi Skeppsbrott med uppvärmning som hinderbana. På slutet var det dans-eller musikstopp.

Till lunch idag fick vi köttfärssoppa med mjukt bröd och ost. Dagens tallrik såg ut så här:

DSCF0147

Nu innan vi slutar kommer vi gå på en modevisning för andra gången. Det är 6-orna som ska visa vad de sytt i slöjden. Vi är nyfikna!

Onsdag 22/1

Idag har vi haft idrott med vikarien Marie. Vi hade bollar och lekte och spelade med.

På svenskan pratade vi mera om sagor och idag läste vi Snövit. Det finns onda och goda i sagor. Vi gjorde textkopplingar för det var ju styvmodern som var ond i Hans och Greta också. En textkoppling till var att det fanns med en jägare i både Snövit och Rödluvan. De här kopplingarna som vi gör och pratar om är jättebra tycker Therese för då lär vi oss att förstå texter bättre.

Vi fick fortsätta svenskajobbet med att prova en ny app. Den heter Puppet Pals 2 och vi har gratisvarianten (än så länge). Vi fick prova att göra egna berättelser. Idag var det bara test och lite lek, men vi ska göra riktiga sagor och berättelser längre fram.

På engelskan fick vi se ett nytt program. Det heter Kids English Zone och idag tränade vi ”What´s your name?” och ”My name is ….. ” och  färger igen. Alla tyckte programmet var roligt.

På lunchrasten hade Therese en jättetrevlig timme ute med alla ettor. Hon såg så mycket fantasi och lekar och skrattande barn överallt så hon var tvungen att berömma barnen igen. 😉 Det fanns allt från hundar som kissade i hennes stövel till rörmokare som gjorde avlopp och diamantgruvor med bevakning bestående av granris!

Dagens lunch var kebabgryta och ris och såg ut så här:

DSCF0146

 

Vi fick se Selmas lillebror på bild också. Tänk vad de sover mycket de där bäbisarna!

Tisdag 21/1 2014

Vi hade matte i morse. Det jobbet var nästan som en tallinje men det var linjaler vi använde. Vi mätte längd.

På musiken spelade vi trummor, marackas-ägg och klaves. Det var lätt. Så här sjöng vi till:

Det var räven och råttan och grisen. Som skulle gå ut på isen. Så kom det fram en gammal man med käpp i hand och han jagade dom iland!

Therese kunde inte den här sången :( så hon får träna nu!

Vi åt mat. Det var potatisbullar och blodpudding. Så här ser dagens tallrik ut:

DSCF0126

På NO:n såg vi äntligen på filmen ”Hur djuren klarar vintern”. Vi gillade den för man lärde sig mycket. Några nya ord, t ex migration som betyder att flytta. Det var flyttfåglar, älgar och renar i fjällen som flyttade på vintern. Några andra sorters djur bytte päls som blev tjockare på vintern. Några fick t o m ny vit färg!  Det kallas kamoflage och det var haren, ripan och fjällräven som bytte färg. Andra djur som björnen, igelkotten, ormar, grodor de sover hela vintern. Det tror vi är tråkigt!

Idag är det kramdagen så varsågod alla från Therese!

Björnkram

 

 

Måndag 20/1

Idag har klassen tränat på hur man skriver sagor. Vi gjorde Sagan om Prinsen och Prinsessan tillsammans. Den blev så här: (klicka på länken så ska den öppnas)

Sagan om Prinsen och Prinsessan av Mo1

Alla barnen fick en egen saga att illustrera. Den kom med i väskan idag.

På matten idag fortsatte vi att mäta längd. Vi har fått läxa tills på torsdag senast. Det handlar också om längd.

VI har kollat hur många i klassen som behöver låna längdskidor. Det var ett gäng. Några måste kolla hemma för säkerhets skull. Vi kommer ha en idrottslektion en fm v. 6 på Kalhyttan och då åker alla barn i klassen längdskidor.

Idag åt vi fiskgratäng och mos till lunch. Dagens tallrik ser ut så här:

DSCF0125

Fredag 17/1

Idag var det Elevens val för första gången år 2014. Agnes, Viggo och Mollie hade gympa. Albin J, Emil, Alice, Felix, Selma och Melvin hade svenska. Miriam och Jacob hade engelska. William, Livia, Isabella, Rujira, Albin L och Emilia hade matte. Iraklis och Zakariye hade svenska som andraspråk.

På svenskan fick vi lära oss hur sagor skrivs. Det finns magiska tal i sagor. 3 och 7 är magiska tal. Oftast vill man att folk ska lära sig något av sagorna. Till exempel att det finaste inte alltid är det bästa.

Till lunch idag fick vi grekisk färsbiff och potatis. Dagens tallrik kommer här:

DSCF0124

På NO:n gick jobbet åt skogen! Filmen funkade inte så Therese fick beställa den så vi får se den nästa vecka istället. Vi gjorde en tankekarta om vintern istället. Appen heter ”Popplet Lite”.

God helg och ha det så trevligt i snön!